Gratis Online Workshops

Wil jij ook (leren) schilderen? Meld je dan aan voor 1 van onze Gratis Online Workshops.

Page content

article content

Wist jij al dat schilderen ook goed is voor je gezondheid?

Wist jij dat Schilderen vandaag de dag 1 van de meest uitgevoerde en natuurlijk plezierige hobby’s is? Maar wist je ook dat schilderen schilderen extreem effectief is door zijn kalmerende en bijna therapeutische effect? Het kan zelfs je mentale en lichamelijke gezondheid vergroten.

In feite zijn er nog veel meer redenen waarom je zelf ook eens een keer een kwast of penseel kunt oppakken om schilderen uit te proberen.

Maar wij geven je hieronder onze top 10:

  1. Verbetert de concentratie – door je te concentreren op het onderwerp dat je schildert of je te concentreren op de details in jouw schilderij, bouw je essentiële vaardigheden in focus op. Het bevorderen van deze vaardigheid om je goed te focussen heb je vaak nodig op je werkplek of in het onderwijs.
  2. Verbetert de fijne motoriek – van brede achtergronden tot fijne details. Door te oefenen met schilderen verbetert je hand-oog coördinatie en de fijne motoriek. Dit is handig bij het verbeteren van activiteiten zoals typen en schrijven maar schilderen kan ook de coördinatie verbeteren bij andere activiteiten zoals sporten.
  3. Goede manier om te ontspannen – schilderen kan therapeutisch zijn omdat het je geest in staat stelt om zich te concentreren op de beelden die voorhanden zijn en op niets anders. Deze focus op 1 centraal onderwerp verlicht stress (in je hoofd) en hierdoor zal je lichaam meer gaan ontspannen. Deze ontspanning zal spierpijn, gewrichtspijn, hoofdpijn en andere lichamelijke klachten verminderen. Het heeft vergelijkbare effecten als die je bij meditatie ervaart.
  4. Vergroot de creativiteit – of het schilderij nu abstract, realistisch, of chaotisch is, schilderijen zijn een manier van artistieke expressie. Bij abstracte schilderijen eist het van je dat je interessante niet traditionele werken maakt, terwijl als je realistische werken wilt maken je fantasierijke manieren moet bedenken om het beeld tot leven te brengen. Creatievelingen verlangen ernaar om vernieuwend te zijn en om iets te creëren of zelfs na te maken maar dan met een persoonlijke toets.
  5. Verbetert je non-verbale communicatieve vaardigheden – schilderen inspireert je om je diepste gedachten en gevoelens te communiceren via je schilderij, zelfs diegene die je misschien niet mondeling kunt uiten. Ze zeggen wel eens dat een foto meer zegt dan 1000 woorden zo is dat ook met een schilderij. Of ze nu je persoonlijke of de huidige wereldwijde gebeurtenissen weerspiegelen. Je kan je emoties gewoon de vrije loop laten.
  6. Verbetert je kritische denkvaardigheden – kiezen welke penseel je wilt gebruiken of welke verf je wil mengen om de exacte kleur te maken die je nodig hebt, maakt van jou een meer doorslaggevende persoon. Hoewel het misschijn lijkt dat deze beslissingen tijdens het schilderen niet van belang zijn bevorderen ze toch je probleemoplossende vaardigheden en leren ze jou om nieuwe technieken te ontwikkelen om nieuwe situaties te benaderen. Als je sneller besluiten kunt nemen kan dit vermogen stress verlichten.
  7. Doorzettingsvermogen – Zelfs de meest innovatieve ideeën kunnen vreselijk worden uitgevoerd. Als je je schilderij niet mooi genoeg of goed vindt, word je vastbesloten om de problemen op te lossen totdat het schilderij precies dat is wat je voor ogen had. Deze cyclus van vallen en opstaan ​​kan soms schijnbaar eeuwig duren, maar kan wel een meer vastberaden persoon van je maken. Wanneer je geconfronteerd wordt met teleurstelling, neem je het idee aan dat je dit met hard werken zult verbeteren, waardoor je je doelen in het leven sneller en beter kunt bereiken.
  8. Zelfvertrouwen – Net zoals je met hard werken vaak betere resultaten zult bereiken, is het afmaken van een schilderij waar je blij mee bent natuurlijk geweldig en geeft het ook je zelfvertrouwen een boost. Het krijgen van positieve feedback van je collega’s verhoogt het gevoel van zelfvertrouwen dat ook hoort bij het maken van een eigen schilderij.
  9. Geeft je een positieve mindset – Het maken van een schilderij leert je om anders te kijken naar de visuele wereld om je heen en laat je de schoonheid in en van het leven waarderen. Je krijgt een nieuwe waardering voor de textuur van de bast van een boom of de vacht van een hond, van de verschillende schaduwen die spelen op de kale witte muren etc. Het omarmen van de schoonheid om je heen geeft je een positievere kijk op de wereld en kan zelfs het risico op depressies verminderen.
  10. Vermindert stress –  veel mensen schilderen om stress te verminderen, omdat de druk van het leven soms erg vermoeiend kan zijn en op deze manier kan je ontspannen van de vaak hoge eisen van het leven. Je kunt tijdelijk de wereld van angsten en zorgen verlaten en de wereld van plezier en opwinding betreden.

Gezien de verschillende gezondheidsvoordelen van schilderen is het duidelijk dat dit zeer nuttig kan zijn bij het bevorderen van het welzijn van jou als persoon.

Afgezien van het verbeteren van de mentale en emotionele vermogens, kan je genieten van verbeterde zintuiglijke en motorische vaardigheden door vaker te schilderen.

Omdat iedereen kan (leren) schilderen is dit zeker het proberen waard.

Wil jij ook een keer met ons meedoen, registreer je dan hieronder voor een Gratis Online Workshop Tulpen schilderen:

 

Als je de moeilijkheden kent die het leven biedt, zou het leuk zijn om af en toe wat tijd vrij te nemen, een penseel op te tillen en te beginnen met schilderen.

Het is dus voor ons ook geen verrassing dat miljoenen mensen over de hele wereld al miljoenen jaren van dergelijke activiteiten als schilderen houden.

Zien we je bij de Gratis Online Workshop?

Laat een bericht achter

Comment Section

0 reacties op “Wist jij al dat schilderen ook goed is voor je gezondheid?

Plaats een reactie
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.