Gratis Online Workshops

Wil jij ook (leren) schilderen? Meld je dan aan voor 1 van onze Gratis Online Workshops.

Page content

article content

Wat is jouw excuus waarom je niet kunt schilderen?

Je hebt het al zo vaak geprobeerd. Je hebt een geweldig kunstwerk gezien en dat wilde jij ook maken. Maar eenmaal begonnen krijg je alleen een paar lelijke streken op het doek. Uiteindelijk geef je maar op. Laten we eerlijk zijn, je hebt geen talent! Of beter geen vaardigheden op dit gebied. Maar heb je echt talent nodig?

Ik heb geen talent

“Ik wou dat ik je talent had!” Klinkt bekend, eh? Je hebt dit misschien al heel vaak gezegd tegen iemand van wie je onder de indruk was.

Alsjeblieft, doe het niet! Het is geen compliment want als je het goed bekijkt is het een soort belediging! Wat de kunstenaar waarschijnlijk hoort als je dit zegt is, “Het maakt me niet uit hoeveel uren je hebt besteed aan het ontwikkelen van je vaardigheden, ik ben gewoon jaloers dat jij de juiste genen kreeg en ik niet dat geluk had.” Of, “ik zou net zo goed als jou zijn als ik alleen maar met de goede genen geboren was.” Met andere woorden zeg je steeds tegen de mensen die indruk op je maken dat ze niets zelf hebben gedaan.

Wat is talent dan wel?

Je kan overal naar toe gaan. Met behulp van een fiets of auto zou je sneller zijn maar bereik je vroeger of later ook je bestemming. Het hebben van talent is alsof je een auto hebt. Het is een katalysator iets dat je leerproces versnelt. Het hebben van een auto betekent niet automatisch dat je je doel bereikt maar het zal het wel makkelijker maken.

Mensen met natuurlijk talent zijn veel meer aangemoedigd om te tekenen vanaf het moment dat ze een potlood vast konden houden. Mijn ouders en leraren zagen iets veelbelovend in mijn kinderlijke krabbels en elke lof die ik kreeg was een extra motivatie voor mij. Deze krabbels waren niet echt ‘episch’ of echt ‘mooi’. Waarschijnlijk kon de leraar zien wat er getekend was zonder dat hij hierbij uitleg nodig had en dat was al voldoende.  Daarom ging ik steeds meer en meer tekenen. Toen mij op de Havo verteld werd dat ik verder moest gaan in tekenen heb ik dat dan ook maar gedaan. Ik wist verder toch niet precies wat ik wilde. Andere kinderen bij mij in de kleuterklas vonden andere dingen leuker zoals bijvoorbeeld spelletjes doen. Dat vonden zij leuker dan het besmeren van papier met grafiet en ik bleef lekker tekenen.

En dan jaren later ontmoeten wij elkaar weer. Ik kan binnen een paar uur een foto-realistisch portret tekenen en schilderen en de ander kan alleen een soort koppoter tekenen. Dat komt dus alleen maar omdat de ander zijn vaardigheden met tekenen sinds de kleuterschool niet verder heeft ontwikkeld! Begrijp je nu waarom?

Dus nu vraag je jezelf natuurlijk af of je te laat bent omdat je eigenlijk als kind al had moeten beginnen?

Er wordt gezegd dat je zeven jaar nodig hebt om een ​​vaardigheid te perfectioneren. Ik heb die 7 jaar al gebruikt, maar jij hebt ook nog veel tijd! Het goede nieuws is dat je nu al het bewijs van je voortgang kunt verzamelen, gebruik lessen op het internet (zoals You Tube) en vraag feedback aan andere kunstenaars. Je bent geen kind meer dus je kunt het echt plannen!

En stop met het vragen aan kunstenaars hoe lang zij erover gedaan hebben om op dat niveau te komen. Je zal waarschijnlijk  hun antwoord gebruiken om jezelf te vertellen dat het te laat is om te proberen.

Wil je het een keer proberen door een Gratis Online Workshop van ons te volgen klik dan hieronder op de link:

Naar de Online Workshop Tulpen schilderen

Laat een bericht achter

Comment Section

0 reacties op “Wat is jouw excuus waarom je niet kunt schilderen?

Plaats een reactie
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.