Gratis Online Workshops

Wil jij ook (leren) schilderen? Meld je dan aan voor 1 van onze Gratis Online Workshops.

Page content

article content

Help mijn schilderij is “lelijk”

Het is woensdagmiddag vijf over 3. Buiten regent het dus ideaal weer om iets voor mijzelf te doen. Ik sta te wachten op de waterkoker. Mijn oude joggingboek zit toch minder lekker dan ik dacht, maar deze mag in ieder geval vies worden. 

Vandaag ga ik mijn allereerste schilderij maken. Het water borrelt en ik schenk  nog snel een kopje thee in. Ik loop naar boven naar mijn studeerkamer waar ik alles al klaar staat. Een paar potten verf, een beker water, penselen en doekjes.

Gisteren heb ik de halve middag al gesurfd op het internet om een mooie afbeelding te vinden die ik wil naschilderen. Ik zet mijn doek op de ezel. De uitgeprinte foto plak ik boven mijn doek en ik kan beginnen. Ik heb er helemaal zin in want ik heb voor mezelf al bedacht waar ik mijn eerste geweldige schilderij straks wil ophangen. Ja, want dit schilderij gaat zeker lukken, want het ziet er niet zo moeilijk uit.

Maar nu, waar begin ik. Ik besluit om maar te gaan beginnen met de achtergrond en zo werk ik lekker verder. Een uur later ben ik toch wel gefrustreerd want oh jee, mijn schilderij lijkt echt niet op het origineel maar ik vind hem gewoon lelijk. Hij komt niet eens in de buurt van het origineel. Deze kan ik echt niet aan mijn vrienden laten zien. Laat staan dat ik deze in de woonkamer ophang. Mijn man ziet me aankomen. Ik gooi alles maar aan de kant, ik ben gewoon geen kunstenaar en dat zal ik waarschijnlijk ook wel nooit worden.

Herkenbaar?

Je denkt dat je alleen maar een paar potjes verf, penselen en een doek nodig hebt en je kunt beginnen. Je hoeft alleen maar te bedenken wat je wilt gaan schilderen en dan ga je dit vastleggen op het doek. En als je het heel hard probeert creëer je misschien wel iets wat lijkt op een Van Gogh of Rembrandt.

Maar dan komt de werkelijkheid om de hoek kijken. Je schilderijen lijken op de 1 of andere manier niet op een Rembrandt of van Gogh. Ze komen niet eens in de buurt van de kunstenaars die je op Instagram of Facebook volgt. Je schilderijen lijken echt niet en je vindt ze gewoon echt niet mooi.

Als je naar perfectie streeft en je wil direct een geweldig kunstwerk maken, zul je uiteindelijk als het “mislukt” helemaal geen poging meer doen. Waarom al die moeite doen als je het toch al geprobeerd hebt en er niet in geslaagd bent om voor jouw gevoel een geweldig schilderij te maken. Uiteraard is het dan makkelijker om niets meer te doen en allerlei redenen te verzinnen om het vooral maar niet opnieuw te proberen of te stoppen. Je zegt tegen jezelf dat je toch geen talent hebt.

“We zeggen vaak tegen onszelf dat je pas goed kunt schilderen als alles wat je maakt er mooi en afgewerkt uitziet.”

Maar het hoofddoel van schilderen is om jouw creatieve ideeën op het doek te krijgen. Het is niet verplicht om deze mooi en goed uit te voeren. Ze zijn als gedachten in je hoofd, niemand verwacht dat deze gedachten eruit moeten zien als een Rembrandt.

Het streven naar perfectie was ook heel lang een gewoonte van mij. Als ik iets schilderde of tekende moest het perfect zijn. Hierdoor kwam er veel minder uit mijn handen en ben ik zelfs een aantal jaren gestopt met schilderen. De schilderijen die ik af en toe probeerde te maken was ik telkens weer aan het oppoetsen en ik wilde ze helemaal afmaken tot ze voor mijn gevoel perfect waren.

Wat ik niet begreep was dat ik zo de kans miste om mijn schildervaardigheden aan te scherpen omdat ik eigenlijk veel te weinig “lelijke” schilderijen maakte. Want schilderen kun je net als autorijden en fietsen gewoon leren. Door veel te oefenen en niet direct de nadruk te leggen op het eindresultaat. Het bracht mij ook veel stress en onzekerheid omdat ik alleen maar wilde presteren en mijn kans van slagen werd steeds kleiner.

Uiteindelijk ben ik gaan schilderen vanuit vrijheid en vertrouwen en vond ik het resultaat niet meer belangrijk. Ik was veel meer ontspannen en ik vond het ook weer leuk om te doen. En vanuit die ontspanning kwam er meer rust en ook ruimte vrij die ik kon benutten om meer te bereiken.

Pas als iets op een ontspannen wijze lukt ga je je doelen bijstellen. Het is dus helemaal niet nodig om een meesterwerk te produceren elke keer als je de kwast in de hand neemt. Ontspan en ga genieten van het creatieve proces zonder enige vorm van druk van jezelf.

Uiteindelijk zul jij dan ook een resultaat krijgen waar je trots op bent!

Wil je dit ook een keer proberen klik dan hier en bekijk een stap-voor-stap video over een schilderij met klaprozen.

 

 

Laat een bericht achter

Comment Section

1 reactie op “Help mijn schilderij is “lelijk”


Door jotos op 14 december 2018

lol ik ben lelijk

Plaats een reactie
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.