Gratis Online Workshops

Wil jij ook (leren) schilderen? Meld je dan aan voor 1 van onze Gratis Online Workshops.

Page content

article content

De kracht van Schilderen

Een krachtig feit over schilderen die je te laat kunt leren

Hoe vaak heb je jezelf horen zeggen: “Ik zou graag willen schilderen, maar ik heb nog teveel te doen …

Ik zal moeten wachten tot ik klaar ben met werken … de kinderen zijn opgegroeid ….

“Ik wou dat ik meer tijd had om te schilderen maar … maar, maar, maar”

Alleen al het vinden van een plekje om je schildermaterialen op te bergen valt al moeilijk in te plannen in jouw agenda die al vol zit. En dan daar bovenop ook nog moeten leren schilderen …dat wordt toch echt teveel.

Ik begrijp waarom je zou denken dat je zou moeten wachten tot je met pensioen gaat!

Maar zou het mogelijk kunnen zijn door nu niet te schilderen, dat je iets mist?

Wat als je wel een beetje tijd kunt vrijmaken om te schilderen zodat je je geest/volle hoofd een broodnodige opfrisbeurt geeft? 

De kracht van schilderen

Schilderen wordt gezien als een manier om je te ontspannen en je hoofd leeg te maken terwijl je vrolijk verschillende kleuren op een doek schildert.

Maar in werkelijkheid is het ook zo dat:

 • Schilderen echte concentratie van je vergt
 • je tijdens het schilderen een hele reeks van verschillende visuele problemen ontdekt
 • je door te schilderen leert te plannen

Dus waarom zou dit helpen?

Als je beslissingen neemt in het dagelijkse leven en allerlei problemen oplost, of het nu gaat om werk, het organiseren van een vakantie, het kiezen van een kledingstuk of het ontwerpen van een schilderij,  gebruik je een gebied van je hersenen dat je prefrontale cortex wordt genoemd. Deze prefrontale cortex is nuttig voor:

 • Planning
 • Problemen oplossen
 • Doelen stellen
 • De toekomst bedenken
 • Creatief denken

Het enige probleem is dat er beperkingen zijn in dit gebied van de hersenen:

 • Het heeft een beperkte capaciteit om dingen te onthouden – ongeveer 4
 • Het kan niet multitasken.
 • Het wordt moe en heeft glucose nodig

Dus wanneer dit gebied van de hersenen teveel gedachten en dingen heeft om te onthouden, wordt het moe en onze planning, redenering en zelfbeheersing lijden hier allemaal onder.

Verandering is de sleutel.

Door je taken te veranderen en je te richten op een nieuwe reeks problemen, in ons geval schilderen, rusten de vermoeide delen van je geest uit door gebruik te maken van deze nieuwe interesse.

Je geest gaat alleen niet over in een Zen-achtige toestand, hij werkt er hard aan om de problemen van je schilderij op te lossen, maar geeft tegelijkertijd al je andere zorgen de tijd om op de achtergrond te blijven, ruimte vrij te maken voor duidelijkheid en een nieuw perspectief bij terugkeer van deze zorgen/taken later op de dag.

“Painting came to my rescue in a most trying time.

I know of nothing which, without exhausting the body, more entirely absorbs the mind. Whatever the worries of the hour or the threats of the future, once the picture has begun to flow along, there is no room for them in the mental screen.

All one’s mental light such as it is, becomes concentrated on the task. Time stands respectively aside, and it is only after many hesitations that luncheon knocks gruffly at the door……”

Sir Winston Churchill, Painting as a Pastime, 1948.

 

Schilderkunst kwam me te hulp in een erg moeilijke tijd. Ik weet niets dat, zonder het lichaam uit te putten, je geest vollediger tot rust brengt. Ongeacht de zorgen van dit uur of de bedreigingen van de toekomst. Als de beelden eenmaal begonnen zijn te stromen, is er geen plaats meer voor deze zorgen in het mentale scherm. Alle gedachten concentreren zich op de taak van het schilderen. De tijd staat respectievelijk stil, en pas na vele aarzelingen klopt het middagmaal bruut aan de deur …… ”

Sir Winston Churchill, Painting as a Pastime, 1948.

Churchill schreef met echt enthousiasme over de vreugde van het schilderen en hoe het een belangrijke methode werd voor hem waarbij hij zijn geest scherp hield.

Dus als je je geïnspireerd voelt om een ​​aantal van deze voordelen zelf te ervaren, willen wij graag een schilderles met jullie delen.

Klik hieronder op de link om je Gratis aan te melden voor een Online Workshop: “Schilder je eigen kleurrijke olifant”

 

JA, IK MELD ME GRATIS AAN

Voor jou om te proberen hoe het voelt en of je tijdens het schilderen al je andere taken even op de achtergrond kunt zetten, je hoofd leeg te maken en hierdoor ruimte vrij te maken voor meer duidelijkheid en een nieuw perspectief bij terugkeer van al je andere taken later op de dag.

Wat dus echt van belang is om het echt te gaan doen en geniet daarna van een frisse kijk op alle aspecten in je leven.

 

Laat een bericht achter

Comment Section

0 reacties op “De kracht van Schilderen

Plaats een reactie
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.